Project One Minute Symphony van het Residentie Orkest

Jaar  2022

Opdracht  Project One Minute Symphony

Uitvoering  het Residentie Orkest

Gelegenheid  Kleurrijke Klanken, concertzaal van Amare in Den Haag

Max van Platen zocht inspiratie voor One Minute Symphony in Kunstmuseum

Een muziekcompositie voor een symfonie van één minuut

In het One Minute Symphony project laten compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium zich inspireren door kunstvoorwerpen, een interessante plek of inwoners in de stad Den Haag. De student vertaalt zijn ervaringen in een muziekcompositie voor een symfonie van één minuut.

Deze werkwijze is uniek waarbij de Vereniging Vrienden, betrokken bij het Haagse Residentie Orkest, het project ondersteunt. Zodoende kunnen eigentijdse muziekstukken van één minuut uitgevoerd worden vooraf aan de serie vrijdagavondconcerten in de concertzaal van Amare; het huis voor cultuur, educatie en ontmoeting van Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daardoor krijgen beginnende componisten de ruimte en kans om hun composities door professionele musici en dirigenten uit te laten uitvoeren.

One Minute Symphony ‘Dans van de ekster’

Zo bracht het Residentie Orkest in de reeks One Minute Symphonies het muziekstuk ‘Dans van de ekster’ gecomponeerd door Max van Platen in première tijdens Kleurrijke Klanken op vrijdag 11 februari 2022.

Max van Platen legt in een tweetal korte vlogs uit hoe het creatieve proces zich ontwikkelde tijdens het componeren van deze One Minute Symphony. Het begint met zijn eerste ontmoeting met het schilderij ‘De blauwe vlam’ van Constant Nieuwenhuys in Kunstmuseum Den Haag. De twee kleuren rood en blauw in het schilderij hebben een overeenkomst met de bitonaliteit in muziek. Dit zijn twee verschillende toonsoorten die door elkaar heen klinken waardoor het in zijn geheel een bijzonder karakter krijgt.

In het tweede vlog doet Max op piano voor hoe hij complete, volle akkoorden opsplitst in twee kleine akkoorden. En deze vervolgens verdeelt over instrumenten zoals zachte strijkers en de zachte houtblazers met korte koperblazers daaronder. Er ontstaan motiefjes binnen het akkoord die Max later, meer op de voorgrond, kan laten terugkomen.
Je kunt het compositorisch proces van Max hier volgen;

Lees meer over het project van het Residentie Orkest voor compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium.

Bekijk hier het schilderij De blauwe vlam, inspiratiebron voor de Dans van de ekster

Meer composities van Max van Platen